Wine lady of the year 2017

Nieuwe Wine Lady Sybille Troubleyn leert de Belg wijn drinken. Met WineWise biedt ze als enige in België de gerenommeerde WSET-opleidingen aan (Wine & Spirit Education Trust).

Sybille Troubleyn had voor het behalen van het WSET-diploma al heel wat wijnkennis opgedaan. Haar passie voor wijn ontstond op de Hotelschool Spermalie in Brugge. Daarna perfectioneerde ze zich in Bordeaux. Gedurende een paar jaar is ze met de rugzak gaan reizen door de wijngaarden van de nieuwe wereld, waar een boek uit voortgekomen is. Ze werkte bij Sopexa, Vinopress en Syntra, waarna ze haar eigen wijnschool WineWise oprichtte, die ze nu met haar partner Piet Vannieuwenhuyse uitbaat.

Had u deze eretitel verwacht?

Ik vond het verrassend, aangezien het een publieksprijs is en ik niet actief bezig ben op sociale media. Ik ben heel trots en hoop dat de wijnliefhebber nog meer de weg vindt naar onze opleidingen. Een betere kennis leidt tot een kwalitatiever aanbod, in de handel en op restaurant. Het is ook een eer om in de voetsporen te treden van mijn voorgangster Virginie Saverys.

Vrouwen in de wijnwereld kunnen wel wat extra aandacht gebruiken.

In België wel, maar in de rest van de wereld zijn vrouwen heel goed vertegenwoordigd in de wijn- wereld. In de meeste landen gaat het om een fifty- fifty vertegenwoordiging.

Hoe verklaart u deze achterstand?

Het ligt volgens mij aan de vrouwen zelf. Ik heb niet het gevoel dat aan vrouwen minder kansen geboden worden. Zelf heb ik dat in elk geval niet ervaren. Ik heb wel veel jonge beloftevolle meisjes zien passeren die daarna weggedeemsterd zijn. Soms is het jammer dat ze meteen op een piëdestal worden geplaatst. Als ze dan niet helemaal aan de verwachtingen voldoen, verdwijnen ze in het niets. Mannen kunnen meer gestaag aan hun weg timmeren. We geven jonge vrouwen te weinig de kans om te groeien in het vak. Toen ik in Bordeaux studeerde, volgden nog niet veel vrouwen die cursus. Ik was een soort van proefkonijn, hun eerste internationale studente.

Waarom bent u uit een wijnland als Frankrijk na de studies teruggekeerd naar België?

Om de studies te kunnen doen, ben ik in België een lening aangegaan. Het leek de logica zelf om te gaan werken in België om de lening terug te betalen.

Wat doet WineWise nog naast de WSET-opleidingen?

WineWise geeft ook bedrijfsinterne opleidingen, gebaseerd op het curriculum van WSET, maar op maat van het bedrijf in kwestie. We werken met hun wijnen, kijken waar de nood zit bij het personeel, geven bijscholingen… We hebben 16 lesgevers in verschillende regio’s.

Over welke capaciteiten moet een goede sommelier of Wine Lady beschikken?

In de eerste plaats doorzettingsvermogen, zeker als je als zelfstandige gaat werken. Verder moet je een eigen visie hebben. Dat is niet de gemakkelijkste weg, maar wel de eerlijkste. Je moet heel leergierig zijn, want in het wine & spirits-vak ben je nooit volleerd. Je ontdekt altijd nieuwe dingen en ontmoet nieuwe mensen met een heel andere visie en inzicht. Dat maakt het zo boeiend.

Kan je leren proeven?

Ja, iedereen die leergierig genoeg is, kan leren proeven. Sommigen zullen het wel sneller onder de knie hebben dan anderen. Voorkennis van smaken en geuren is een pluspunt. Je moet kinderen al aanleren om aan de dingen te ruiken. Iets wat je niet geregistreerd hebt, kun je niet benoemen. Veel mensen kunnen het onderscheid tussen zuren en suikers niet waarnemen.

Kunnen ze jou nog gemakkelijk op het verkeer- de been zetten?

Toch wel, gelukkig maar. We pinnen ons niet vast op jaartallen. Er is niets zo zalig als op zoek gaan naar wat er in het glas zit en de puzzel bij elkaar leggen.

Leer je meer van wijn genieten als je er meer van kent?

Absoluut. Door meer kennis sta je als wijnhandelaar of sommelier ook open voor mensen die een kleiner budget hebben. Meer kennis zorgt er ook voor dat je minder maar beter drinkt.

Is wijn ook belangrijk in je privéleven?

Ik kan er nog altijd heel erg van genieten. Maar ik drink niet alle dagen wijn, ik proef wel dagelijks wijn.

Wat zijn de nieuwste ontdekkingen?

Er gebeurt heel veel. Het is niet meer zo dat louter de knowhow van de oude wereld naar de nieuwe wereld gaat. Klassieke wijnlanden leren ook van de nieuwe wereld wijnen. Er is daar echt een uitwisseling tussen jonge mensen, wat een heel goede zaak is. In de toekomst zullen we bubbels zien opkomen, en dan heb ik het over veel meer dan champagne en Frankrijk. Landen leren ook veel bij. Men doet soms meewarig over Zuid- Afrika, maar dat land brengt toppers. Ieder land heeft zijn eigen input en verdiensten. Men komt terug van hout en gaat naar toegankelijkere wijnen die meer op fruit focussen.

Ziet u een toekomst voor Belgische wijnen?

Het blijft een nicheproduct, Belgische wijnen zijn ook redelijk duur. Er zullen wel mooie wijnen blij- ven komen en ik zie een duidelijke verbetering, maar in productiekwantiteit hebben we niet veel te betekenen tegenover de rest van de wereld. Ik zal nooit kiezen voor een Belgische wijn louter uit chauvinisme. De kwaliteit moet er zijn, uit welk land dan ook.

Zijn er nog te veel etiketdrinkers?

Jammer genoeg wel. Onze basiscursus heet niet voor niets ‘Looking behind the label’.

Wat vindt u van wijn op restaurants?

De wijnkaarten zijn positief geëvolueerd in vergelijking met pakweg 15 jaar geleden. Zeker in de betere restaurants is er een gevarieerd aanbod in verschillende prijsklassen. In brasserieën is er nog veel werk aan de winkel. Een cursus als WSET is nooit verloren, het is een investering die je er dubbel en dik uithaalt. Het geeft meer zelfvertrouwen zodat je je klanten beter kan adviseren.

Wine Lady of the Year, een woordje uitleg
De Wine Lady of the Year wordt door internetters verkozen en is een initiatief van Foodprint, Meyhui en Winterhalter. Er kwamen in totaal ongeveer 7300 stemmen binnen. Een speciale verkiezing om het belang te onderschrijven van vrouwen in de wereld van de wijn die maar al te vaak overschaduwd worden door mannen. In een wereld waarin mannelijkheid nog steeds hét toverwoord is om macht en verantwoordelijkheden te krijgen, zet de Wine Lady of the Year de dingen recht. Omdat jongens en meisjes nu eenmaal niet hetzelfde worden beoordeeld. Hoog tijd dus dat daar verandering in komt.

Bron: Foodprint