Pedro Ballesteros MW

Master of Wine - DipWSET - WSET Level 4 graduate

Pedro Ballesteros Torres MW heeft een diploma landbouwkundig ingenieur en een master wijnbouw en oenologie. Hij behaalde het WSET-diploma met onderscheiding, en in 2010 werd hij Master of Wine.

Kunt u ons een snapshot geven van uw huidige professionele leven?

Ik schrijf, adviseer, doceer en geef presentaties over verschillende onderwerpen.

Waar komt uw interesse in wijn vandaan?

Ik ben landbouwkundig ingenieur. Mijn initiële interesse ging uit naar het maken van wijn, toen verdiepte ik me in de wijnbouw, en nadien legde ik mij toe op het proeven. Nu focus ik me op strategische kwesties en adviseer verschillende organisaties inzake milieu en energie.

Hoe heeft de WSET-opleiding u geholpen bij uw carrière?

Het was een interessant programma; ik kon op een systematische manier leren over de verschillende wijnlanden. Het was een goede aanvulling op mijn oorspronkelijke opleiding, waar ik alles had geleerd over wijnmaken, wijnbouw, zaken en politiek.

Welke uitdagingen kwam u tegen tijdens uw studie bij WineWise?

Ik voelde me niet echt uitgedaagd, ik prijsde me eerder bevoorrecht en voelde me gelukkig. Ik vond het leuk!

Welk(e) wijnboek(en) zou u aanraden?

Er zijn veel te veel goede wijnboeken om er hier slechts enkele op te noemen. Het hangt een beetje af van het onderwerp.

Bent u gespecialiseerd in een bepaald onderwerp / regio /…

Spanje en Spaanse wijnbouw zijn mijn zogenaamde specialiteit, maar ik ben ook heel vereerd om Italiaans wijnambassadeur, VDP ambassadeur, Prud’homme Jurade St Emilion,.. te zijn.
Mijn favoriete onderwerpen hebben te maken met de impact van wijn op het bedrijfsleven en de samenleving.

Heeft Covid-19 een impact gehad op uw wijngewoonten?

Ik heb 3 maanden niet gedronken. Ik drink het liefst wijn bij goede gelegenheden en goed gezelschap.

Welke wijn heeft u laatst gedronken ?

Een riesling uit Oregon, goed gemaakt maar niet bijzonder spannend.

Is er een bepaalde uitdaging waar de wijnindustrie voor staat die u zorgen baart?

Veel. Klimaatverandering, handelsoorlogen, ontvolking en migraties, territoriale ontwikkelingen, wijnbestuur, behoud van genetisch erfgoed, irrigatie, gebruik van pesticiden….

Wat maakt een wijn goed?

De drinker

Wat was uw meest indrukwekkende wijnreis en waarom?

Ik denk dat een van de dingen die een wijnliefhebber van een consument onderscheidt, hun sterke terughoudendheid is om één ​​enkele “meest” indrukwekkende te hebben. Bij wijn draait alles om diversiteit, voortdurende verandering, complexiteit.

Welke wijnstreek staat bovenaan de lijst en wilt u zeker nog bezoeken?

Ook hier geldt hetzelfde antwoord als hierboven. Maar in mijn to-do lijst staan Margaret River, Liban, Oregon en Açores bovenaan.

Welke mede-afgestudeerde WSET cursist zouden we volgens u moeten interviewen en waarom?

Ik kan niemand bedenken die niet geïnterviewd zou moeten worden…


LinkedIn profiel Pedro Ballesteros: linkedin.com/in/pedro-ballesterostorres-mw