Ona Rombaut & Arne Braeckman

WSET Level 4 student & graduate DipWSET

Ona Rombaut is afgestuurd als Sommelier-Conseil aan de Université du Vin in de Rhône, en zetelde al in de vakjury ‘Sélection Bordeaux’. Samen met haar man Arne Braeckman opende ze in 2015 de wijnbar ONA. In 2018 kwam daar ook ‘œnani’, een online wijnclub bij. Ona en Arne zijn echte ondernemers, hebben passie voor hun vak, en dragen ook graag hun wijnkennis over op hun personeel en klanten. Hun team van jonge geïnteresseerde professionals heeft ook een volledige wijnopleiding genoten; gedeeltelijk klassikaal en gedeeltelijk online met begeleiding van Ona & Arne.

 

Kunt u een snapshot geven van uw huidige professionele leven?

Ona: We vullen onze dagen met het managen van onze wijnbar. Van boekhouding, tot inplannen van tastings, privé-evenementen, een nieuwe wijnkaart opstellen, personeel opleiden tot zelf in de bar staan of wijnproevingen geven. Verder zijn we nog met talrijke projecten voor de toekomst bezig en ook de uitwerking daarvan vergt wat tijd. Super druk maar super boeiend!
Arne: Hierbij ben ik volop bezig met het afwerken van WSET diploma course. Het examen van D3 staat ingepland midden mei 2022

Waar komt uw interesse in wijn vandaan?

Ona: Al van kinds af aan werd ik met wijn geconfronteerd. Mijn ouders dronken dagelijks wijn bij het eten, ze zaten in een wijnclub en organiseerden wijnreizen. Onze vakanties stonden vaak in het teken van wijn, en een bezoek aan de wijnboer hoorde daar steevast bij. Mijn broer en ik werden ook al snel aangespoord om te ruiken en later te proeven van de wijn. Sinds ik me kan herinneren heb ik een passie voor eten en drinken.
Arne: Tijdens mijn studentenjob kwam ik vaak in aanraking met wijn, en werd mijn interesse aangewakkerd. Enkele jaren later leerde ik Ona kennen, en bleken we een gedeelde passie te hebben. Sinds de opstart van de zaak werd ik steeds meer gefascineerd door alles wat met wijn te maken heeft, en momenteel gaat er geen dag voorbij dat ik er niet mee bezig ben. Zowel professioneel als privé.

Hoe heeft de WSET-opleiding u en uw personeel geholpen?

Ona & Arne: Ona was al ‘Conseil Sommelier’ toen ze aan WSET3 begon. Het was een fantastische aanvulling op haar voorgaande opleiding. Arne begon vanaf WSET2.
Met de tools die WSET aanreikt, kan je echt een eigen stijl ontwikkelen. Je studeert niet alleen over wijn, je leert ook redeneren over wijn, en dit vinden wij een mooie meerwaarde. We kunnen nu onze klanten nog beter begeleiden in een juiste keuze, en staan ook zelfzekerder op de wijnworkshops die we maandelijks geven.
Daarbij heeft bijna iedereen van ons personeel WSET2 doorlopen, de meeste zijn bezig met WSET3, zelfs één van onze medewerkers volgt net als ons diploma course WSET4. Iedereen die onze klanten bedient, weet waar hij/zij mee bezig is en heeft een vurige passie voor wijn. Dat vinden wij een USP voor onze wijnbar.

Wat maakt een wijn geweldig?

Ona: Wanneer een wijn alle zintuigen triggert, een mooie aciditeit heeft en er een fijne spanning/energie in zit. De balans tussen smaken, zuren, tannines en afdronk moet goed zitten. Het zorgt voor onvergetelijke momenten en brengt mensen samen.
Arne: De balans tussen de intensiteit en het smaakpallet en de herkenbaarheid van de oorsprong. De juiste fles met de juiste mensen delen is ook heel belangrijk.

Welke nog te bezoeken wijnregio staat bovenaan uw bucketlist?

Ona: Oooh, dat zijn er héél veel. Maar bovenaan: Loire, Bourgogne, N-Rhône, California en Rioja.
Arne: Oregon

Heeft u een favoriete wijnherinnering?

Ona: Eén favoriet heb ik niet, maar één van de velen vond ik het drinken van een fles Champagne Rubis de Noir 2006 van Leclerc-Briant samen met een ongelooflijk lekkere duif klaargemaakt door een topchef (en tevens beste vriend van ons.) Die pairing was super, en die avond was onvergetelijk.
Arne: Initial Selosse Champagne waarmee ik mijn vrouw ten huwelijk vroeg.

Wat is een ongebruikelijke pairing die echt werkt?

Ona: Ik hou enorm van een volle chardonnay met een heerlijke home-made vol-au-vent. Guilty pleasure!
Arne: riesling met een beetje restsuiker (bv Egon Muller) met gegratineerde oesters.

Wat is het vreemdste woord dat je hebt gebruikt om de geur of smaak van wijn te beschrijven?

Ona: baby kaka
Arne: tennisballen

Wat drink je als niemand kijkt?

Ona: Goh, ik drink enkel goede wijn of geen wijn. Iedereen mag kijken 😉
Arne: Orval.

Heb je een favoriete wijn/muziek combinatie die je met ons wilt delen?

Ona: Champagne + “De Leven” van Joep Beving en S10
Arne: Chardonnay van Stéphane Tissot + A tribe called quest (hiphop)

Is er een persoon in de industrie die je echt bewondert en/of een rolmodel voor je is geweest?

Ona: Luc Hoornaert van Swaffou. Zijn kennis is eindeloos en daarbij is hij een heel inspirerende persoon waar het erg goed mee klikt. Hij heeft letterlijk en figuurlijk al heel wat deuren voor ons geopend en ons meegenomen naar fantastische wijnmakers.
Arne: Rajat Parr. Hij slaagt erin om de complexiteit in de wijnwereld eenvoudig te verwoorden en zorgt ervoor dat alles relatief ’te bevatten’ wordt. Daarnaast is hij ook met fantastische projecten bezig.

Ondertussen is Arne DipWSET en heeft dus WSET Level 4 behaald bij WineWise. Hij is ook WineWise Trainer voor WSET Level 2.

LinkedIn profiel Ona Rombaut: linkedin.com/in/ona-rombaut
LinkedIn profiel Arne Braeckman: linkedin.com/in/arne-braeckman
Website ONA Winebar: ona.gent