Aristide Spies

Master Sommelier & WSET Level 4 Diploma graduate - DipWSET

In 2007 werd Aristide Spies ‘Beste Sommelier van België’, en won hij ook de ‘Premier Sommelier de Belgique’ van de ‘Club Gastronomique Prosper Montagné’. In 2008 vertegenwoordigde hij België op de wedstrijd ‘Beste sommelier van Europa’, waar hij de halve finale bereikte. In 2013 won hij de bronzen medaille op de wedstrijd ‘Beste Sommelier ter wereld’ in Tokio. Hij slaagde voor het WSET-diploma en het MS-diploma in Londen.
Momenteel runt hij ‘La Cave des Sommeliers’, een keten van wijnwinkels in België en Luxemburg.

Kunt u ons een snapshot geven van uw huidige professionele leven?

Na jaren in de horeca (sommelier in Michelin sterrenrestaurant), kreeg ik de kans om me aan te sluiten en partner te worden in het wijnimportbedrijf ‘La Cave des Sommeliers’.
We hebben 4 winkels (2 in België en 2 in Luxemburg), een BeLux webshop en bevoorraden ook restaurants en hotels. Ik sta in voor de aankoop van de wijnen, ik organiseer de proefsessies, en bezoek producenten en beurzen. Vervolgens leg ik de wijnen uit aan het team, organiseer ik de winkels en portfolio, en adviseer ik nog steeds de klanten in onze winkels.

Waar komt uw interesse in wijn vandaan?

Ik was 12 jaar en tijdens een familievakantie in Frankrijk (Perigord) bezochten we Bergerac, St. Emilion, Bordeaux,… Ik hield van de sfeer, van de wijngaarden, van de verhalen van de producenten, van de foodpairing en natuurlijk ook van de proeverijen. Ik had het geluk dat mijn ouders mij lieten proeven. Terug in België schreef ik me in bij de avondschool van Aarlen, en dat vond ik echt geweldig. Ik was zo gepassioneerd, dat ik zelfs niet hoefde te studeren. Door gewoonweg te luisteren naar de leraar, leerde ik.

Hoe heeft de WSET-opleiding u geholpen bij uw carrière?

De WSET-cursussen hebben me erg geholpen, in de eerste plaats omdat ze me de Engelse manier van proeven hebben geleerd. Deze is immers heel anders dan de Franse methode die ik al onder de knie had. Dankzij de complementaire WSET-opleiding heb ik mijn eigen proefmethode kunnen ontwikkelen, die waarschijnlijk een mix van beide is. Tijdens de WSET-opleiding heb ik ook veel theorie en interessante extra info gekregen; de handleiding is absoluut fantastisch. Dankzij de opleiding kan ik eender welk topic in de hele context plaatsen, gestoffeerd met geschiedkundige, sociale en wetenschappelijke feiten.
Na de WSET studie werd ik ‘Beste Sommelier van België‘ en won ik de bronzen medaille op het Wereldkampioenschap. Dankzij WSET heb ik ook veel mensen uit de branche leren kennen, en kan ik in tussentijd bogen op een fijn en interessant netwerk.

Welke uitdagingen kwam u tegen tijdens uw studie bij WineWise?

De studie zelf was zeer goed georganiseerd; een mooie locatie, prima klaslokaal, lekker eten en een uitstekend hotel. Ik werkte op dat moment nog in een restaurant, dus het was racen tegen de klok om mijn werk en lange shiften te combineren met de studie. Een beetje vermoeiend, maar zeker de moeite waard.

Welk(e) wijnboek(en) zou u aanraden?

Met stip op één: ‘The Oxford Companion to Wine’. Online consulteer ik ook vaak de Guildsomm website.

Bent u van plan verder te studeren?

Misschien als de kinderen ietsjes ouder zijn, maar nu zeker niet. Ik wil nu tijd vrijmaken voor mijn gezin.

Bent u gespecialiseerd in een bepaald onderwerp / regio /…

Elzas, Jura, Bourgondië, Loire en de versterkte wijnen. Ik heb een voorliefde voor deze wijnen.

Welke wijn heeft u onlangs gedronken?

Château Chalon 2007 Jean Macle. Smaakt nu (2021) heel goed. Zachte en ronde textuur. Intense en zeer lange afdronk. Matcht mooi bij sommige kazen zoals Comté.

Heeft Covid-19 een impact gehad op uw wijngewoonten?

Ik heb een pak minder gereisd en haast geen wijngaarden kunnen bezoeken. Wat een gemis! Ik heb een aantal virtuele proeverijen gedaan, maar dat is niet echt mijn ding. Ik popel om terug meer wijnreizen te kunnen maken en echte dégustaties te doen.

Wat maakt dat een wijn goed is?

3 dingen: balans, complexiteit en lengte

Wat was uw meest indrukwekkende wijnreis en waarom?

Drie weken Australië. Interessante wijnen, prachtig landschap, lekker eten en mooi weer. Kortom, een reis om nooit te vergeten.

Welke wijnstreek staat bovenaan de lijst en wilt u zeker nog bezoeken?

Madeira. Ik hou erg van deze wijnen, en ik zou graag naar het eiland gaan om er nog meer te ontdekken en te degusteren.

Welke mede-afgestudeerde WSET cursist zouden we volgens u moeten interviewen en waarom?

Pedro Ballesteros. Ik ben onder de indruk van zijn kennis, zijn vermogen om dingen eenvoudig uit te leggen en zijn nauwkeurig smaakvermogen. Hij is daarenboven sympathiek en gepassioneerd.

Website La Cave des Sommeliers: la-cave-des-sommeliers.com