Zondag 17/11/24
Best Sommelier of Belgium 2024!
14u – 17u:
Finale voor de titel: Beste Sommelier van België 2024.
De Belgische Sommeliersgilde, lid van ASI en medegrondlegger van het internationale sommelierverhaal, speelt nog steeds een voortrekkersrol wereldwijd. Jaarlijks kunnen professionele sommeliers strijden om de titel van Beste Sommelier van België, met als doel het Belgische niveau nationaal, Europees en mondiaal te verhogen.
Dit jaar vindt deze wedstrijd plaats op Horeca Expo. Schrijf je in via onderstaande link. Je kan kiezen om alleen te komen kijken naar de finale, of je kan inschrijven voor de finale, uitreiking en receptie.
Je aanwezig ondersteunt het Sommelierberoep!
Inschrijven kan HIER
Maandag 18/11/24
12u45 – 13u30:
Is ziltigheid de kwintessens van Rías Baixas?
by Germán Muñoz & sommelier Kris Lismont DipWSET
RÍAS BAIXAS nodigt sommeliers uit voor een exclusieve Atlantische ervaring. Ontdek de 3 belangrijkste granietterrassen: Salnés, Condado & O Rosal.
Engelstalige masterclass – Inschrijven kan HIER
14u00 – 14u45:
Wijnen met een missie – California Green Medal Awards
by Sybille Troubleyn DipWSET – WineWise
Capstone California – een diepgaande wijncursus op 4 niveaus
Kom langs op Chef’s Place en ontvang een kortingscode van 50% om deel te nemen aan CAPSTONE CALIFORNIA LEVEL 1.
Californische wijnproducenten lopen voorop in duurzaamheid en dienen als voorbeeld voor de wereldwijde wijnindustrie. Innovaties zoals droogtebestendige druiventeelt, zonne-energie en circulair waterbeheer laten zien hoe duurzaamheid economische voordelen kan opleveren zonder kwaliteitsverlies. Californië’s duurzame wijnbouwcertificering (Green Medal Awards) biedt een model voor andere wijnregio’s en helpt consumenten bewuste keuzes te maken. Zo wordt een nieuwe standaard gezet in de wijnindustrie.
Nederlandstalige masterclass – Inschrijven kan HIER
15u15 – 16u00:
Surfen en wandelen langs wijngaarden
by sommelier Charlotte Crul DipWSET
De kust en de bergen hebben een grote aantrekkingskracht op de mens. Wijnen die worden geproduceerd aan de kust of in de bergen hebben vaak unieke eigenschappen en smaakprofielen die nauw verbonden zijn met hun specifieke ‘terroir’. De tasting gaat over stijlen als fris, ziltig, mineraal, complex, kruidig en elegant als een reflectie van mijn favoriete regio’s. Ik neem je denkbeeldig mee op een avontuurlijke tasting die de bijzondere kracht van de zee en de bergen samenbrengen.
Nederlandstalige masterclass – Inschrijven kan HIER
16u30 – 17u15:
Sprankelend Italiaans genot
by sommelier Jean Trésor Vets
Italië biedt voor elke gelegenheid een sprankelende wijn. Prosecco is licht en fris, ideaal als aperitief. Lambrusco, de mousserende rode wijn, is fruitig en past goed bij pizza. Franciacorta heeft een verfijnde Champagne-stijl en combineert mooi met zeevruchten, terwijl de Metodo Classico elegante, krachtige smaken biedt voor luxe gerechten. Asti Spumante is licht en zoet, perfect bij desserts.
Nederlandstalige masterclass – Inschrijven kan HIER
Dinsdag 19/11/24
11u30 – 12u15:
Riedel wineglass experience
by sommelier Stijn Van Der Beken
Een wijnbouwer werkt een jaar om de beste druiven te oogsten en wijn te maken. Als restaurateur kunnen we dit werk in een oogwenk maken of breken, bijvoorbeeld door de keuze van het glas. Sommelier Stijn demonstreert met de Wine Glass Experience en Riedel Performance hoe het juiste glas de geur en smaak van wijn beïnvloedt. Specifiek afgestemd op druivenrassen, biedt dit een essentiële leerervaring voor wijnprofessionals.
Nederlandstalige masterclass – Inschrijven kan HIER
12u45 – 13u30:
Waarom Marsannay Premier Cru wordt
by sommelier Tom Haes & Diederich De Maeseneire
Marsannay, het meest noordelijke dorp van de Côte d’Or, is in de running om delen van zijn wijngaarden te laten promoveren tot Premier Cru. We dieper in op de verschillende Climats en laten, aan de hand van verschillende jaargangen van het domein Jean Fournier, het enorme potentieel van deze wijnen zien.
Nederlandstalige masterclass – Inschrijven kan HIER
14u00 – 14u45:
Champagne & Kaas
by Peter Doomen – co-auteur van het gelijknamige boek
Wijnmeester Peter Doomen en sommelier Tom Ieven schreven samen een boek en verkennen de fascinerende combinatie van champagne en kaas. Twee ambachtelijke producten die verrassend veel gemeen hebben. Hun onderzoek is gebaseerd op vier thema’s: fruitige champagnes, roséchampagnes, champagnes met hogere dosage, en ‘blanc de blancs’ of ‘blanc de noirs’. Ze verdiepen zich vervolgens in specifieke stijlen zoals champagnes met reservewijnen en luxecuvées. Ontdek ook tipje van de sluier van dit boeiende boek.
Nederlandstalige masterclass – VOLZET
15u15 – 16u00:
Bieren met gastronomische eigenschappen
by Luc De Raedemaeker – WSET Beer Educator – Brussels Beer Challenge
In de geest van Dirty Dancing en met de slogan “Nobody puts beer in a corner” nodigen we je uit om de gastronomische kwaliteiten van Belgisch bier te ontdekken. België biedt een rijke variëteit aan bieren, van fruitige witbieren tot krachtige abdijbieren. Elk type bier kan perfect worden gepaard met verschillende gerechten. Proef met ons mee en laat je verrassen door de smaakvolle combinaties!
Nederlandstalige masterclass – Inschrijven kan HIER
16u30 – 17u15:
The renaissance of the Marche region: great wines by boutique producers
by Lucrezia Bencivenga – Export manager Marche regio
De Marche-regio ondergaat een ware renaissance in de wijnproductie, met een toenemend aantal boutiqueproducenten die opmerkelijke wijnen op de markt brengen. Deze kleinschalige wijnhuizen richten zich op kwaliteit, traditie en innovatie, wat resulteert in wijnen die steeds meer internationale erkenning krijgen. Dankzij de unieke terroirs van de regio en het vakmanschap van gepassioneerde wijnmakers, worden Marche-wijnen steeds populairder onder fijnproevers wereldwijd.
Engelstalige masterclass – Inschrijven kan HIER
Woensdag 20/11/24
11u30 – 12u15:
DOQ Priorat: Een Ode aan Terroir en Traditie
by Sybille Troubleyn DipWSET – WineWise
De Priorat DOQ is een uniek landschap, gevormd door ruige bergen, donkere leisteenbodems en steile wijngaardterrassen. Het mediterrane klimaat, gekenmerkt door intense zon en minimale regenval, creëert een onverbiddelijke maar boeiende omgeving die wijnen van opmerkelijke diepte voortbrengt. Het landschap, uitgesneden door generaties wijnmakers die werken op steile hellingen (costers), combineert natuurlijke schoonheid met een diepgewortelde landbouwtraditie. Beschermd door natuurbehoudsinspanningen blijft Priorat een regio van intens karakter, waar de authenticiteit en geschiedenis van het land zichtbaar zijn in elke heuvel en wijngaard.
Nederlandstalige masterclass – GEEN REGISTRATIE MOGELIJK
13u15 – 14u00:
Whisky – De marketing achter de gekoesterde sherryvaten!
by François Pirson – WSET Spirits Educator
Wie houdt er niet van een goede oude Sherry Aged Whisky?
Maar wat is een Sherry Aged Whisky? Komen die vaten echt van de beste Spaanse bodega’s? Of gebruiken de producenten trucjes om de liefhebbers van gerstemout voor de gek te houden? Wat gaat er schuil achter de favoriete vaten van whiskyliefhebbers?
Kom het te weten tijdens onze interactieve masterclass
Engelstalige masterclass – Inschrijven kan HIER
15u00 – 15u45:
WSET opleidingen – De systematische proefmethode bij wijn, bier, spirits & sake
by Isabelle Lauwerys DipWSET
WSET-studenten leren tijdens hun opleiding op een logische, systematische en vooral professionele manier proeven. De Systematische Proefmethode (WSET SAT ®) is ontworpen om de vaardigheden van individuen geleidelijk op te bouwen naarmate ze de verschillende kwalificatieniveaus doorlopen. We bekijken samen hoe dit in zijn werk gaat.
Nederlandstalige masterclass – Inschrijven kan HIER