Miriam Van Damme & Marie Nuytemans

WSET Level 3 in Wine graduates

Miriam Van Damme (links) en Marie Nuytemans (rechts) zijn de eigenaren van de trendy en gezellige wijn- en foodbars ‘Unwined’ en ‘Barzé’ in Mechelen, België.
Ze hadden allebei een bloeiende carrière in de mediawereld, maar besloten hun wereld op zijn kop te zetten en kozen voor een nieuw beroep. Geen moment hebben ze spijt van hun keuze.
Beide dames hebben hun Level 3 certificaat.

Kunt u een snapshot geven van uw huidige professionele leven?

Marie: Ik heb 11 jaar in de media gewerkt, maar onderweg realiseerde ik me dat ik iets heel anders wilde doen. Intussen ben ik mede-eigenaar van ‘Unwined’ en binnenkort openen we ‘Barzé’: een bar waar je kan kiezen tussen verschillende visschotels, met bijpassende wijnen.
Miriam: net als Marie werkte ik in de media. Mijn passie is echter wijn. Toen ik een baan aangeboden kreeg in een kleine wijnbar in Mechelen aarzelde ik niet, en al snel werd ik mede-eigenaar. Toen ik besloot om te het wijnverhaal verder uit te diepen, ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe locatie met meer potentieel en kansen. Kort daarna was ik op zoek naar een sommelier, en toen kwam Marie op mijn pad

Waar komt uw interesse in wijn vandaan?

Marie: Ik ben opgegroeid in een gezin waar eten en wijn belangrijk waren. Toen ik veertien was, moedigde mijn vader me aan om een ​​slok te nemen van de wijnen die hij serveerde. Dat waren de typische klassieke Bordeaux-wijnen. Ik werd geprikkeld en op mijn vijfentwintigste begon ik allerlei avondlessen te volgen. Kort daarna deed ik mijn WSET niveau 3 bij WineWise en werd ik sommelier bij Unwined.
Miriam
: In tegenstelling tot Marie kom ik niet uit een familie waar wijn deel uitmaakte van ons dagelijks leven. Ik wist gewoonweg dat ik iets met wijn wilde doen.

Hoe heeft de WSET-opleiding u geholpen bij uw carrière?

Marie: Ik ben veel zelfverzekerder geworden. Als klanten mij vragen stellen over de wijnen die we serveren, kan ik deze gemakkelijk beantwoorden. We willen vooral een wijnbar zijn waar mensen het gevoel hebben dat ze worden geholpen door professionals die weten waar ze het over hebben.
Miriam: Helemaal mee eens! Ook als klanten om een ​​wijn vragen die we niet serveren, is het nu gemakkelijk om hen te helpen. We kunnen verwijzen naar andere wijnen en deze zonder aarzeling toelichten.

Welke uitdagingen kwam u tegen tijdens uw studie bij WineWise?

Marie: Ik werkte nog steeds fulltime in de media, dus in aanloop naar het examen moest ik zeker een paar dagen studeren.
Miriam: Je moet studeren! Het was een hele uitdaging om dit te combineren met werk. Ik studeerde vaak aan de wijnbar, aangemoedigd door Marieke en het personeel. 

Welk(e) wijnboek(en) zou u aanbevelen?

Miriam: ‘Cork Dork’ van Bianca Boster, hoewel dit geen boek is dat je tijdens je studie gebruikt. Het is gewoon leuk om te lezen. Voor onze klanten is het prima om te werken met het materiaal van ‘Wine Folly’ van Madeline Puckette.
Marieke: Ik gebruikte ‘The Oxford Companian to Wine’ tijdens het studeren.

Wat was de laatste wijn die u gedronken heeft?

Miriam: Een Champagne Ruinart, samen met Marieke tijdens de lunch.
Marie: Gisteravond had ik een natuurlijke wijn, een zeer fruitige grenache. Het was een cadeau en aangezien we geen natuurlijke wijnen serveren, was ik best nieuwsgierig.Wat maakt voor jou een wijn geweldig?

Wat maakt een wijn geweldig?

Miriam: Natuurlijk moet een wijn goed zijn, maar nog belangrijker voor mij is het sociale aspect van het drinken van wijn. Een van de mooiste dingen van wijn is dat het mensen bij elkaar brengt. Hoe je je voelt, met wie je het drinkt, en waar.
Marieke: Ik kan echt genieten van een perfect uitgebalanceerde wijn. Voor mij betekent dit een verfrissende zuurgraad, subtiele fruitsmaken en een lange afdronk.

Wat was uw meest indrukwekkende wijnreis en waarom?

Miriam: We zijn ooit samen naar Toscane geweest om Antinori te bezoeken, wat behoorlijk indrukwekkend was. Maar ik denk dat een van de mooiste wijnlandschappen op Lanzarote te vinden is. Ik ben er al verschillende keren geweest. Genieten van het landschap onder het genot van een wijntje is voor mij ‘instant happiness’.
Marie: Ik bezocht Attila Gere in Hongarije en het was fantastisch om te zien hoe deze oude producent de wijn rechtstreeks uit het vat schonk. Hij sprak geen Engels, maar het was geweldig om zijn passie voor wijn te voelen en te delen. Een van mijn eerste wijnreizen was met vrienden naar Champagne en we belden aan bij Mathieu Gosztyla. Een Poolse dame die amper Engels of Frans sprak, was zo vriendelijk ons ​​binnen te laten. Het was de eerste keer dat ik zag hoe Champagne werd gemaakt. Ik koop deze champagne nog steeds.

Welke te bezoeken wijnregio staat bovenaan uw bucketlist?

Miriam: Waar te beginnen, we willen alles zien! Volgend jaar gaan we naar Chili en Argentinië.

Welke graduate zouden we volgens u moeten interviewen en waarom?

Marie: Ik heb geen specifieke naam in gedachten. Het zou geweldig zijn om te zien wat anderen in hun dagelijks leven doen met het certificaat of diploma.

LinkedIn profiel Miriam Van Damme: linkedin.com/in/miriamvandamme
LinkedIn profiel Marieke Nuytemans: linkedin.com/in/marieke-nuytemans  
Website Unwined: unwined.be
Website Barzé: barzé.be