Job de Swart MW

Master of Wine - DipWSET - WSET Level 4 graduate

Het was een bijbaantje bij Hanos dat Job de Swart op het pad van de wijn bracht. In eerste instantie een zijpad, maar al snel werd de fascinatie groter en groter…
Sinds augustus 2018 mag Job zich Master of Wine (MW) noemen, een bijzonder prestigieuze titel die in Nederland nog door slechts twee anderen gedragen wordt.

Kunt u ons een snapshot geven van uw huidige professionele leven?

Sinds 2007 werk ik als wijninkoper en marketeer voor Les Généreux, een samenwerkingsverband van 40 Nederlandse onafhankelijke kwaliteitswijnhandels. De laatste jaren combineer ik deze baan met de uitbouw van de app ‘Grape Compass’, een software voor duurzame wijnbouw die ik samen met HydroLogic heb ontwikkeld. Deze applicatie helpt wijngaardmanagers de kans om schimmelziektes in de wijngaarden te voorspellen, opdat de preventie ervan verbetert. Met name het gebruik van fungiciden kan hierdoor worden beperkt. Daarnaast geef ik les, schrijf ik artikelen en verzorg ik presentaties en wijnproeverijen voor professionals en liefhebbers.

Waar komt uw interesse in wijn vandaan?

In mijn tienerjaren werkte ik elke zaterdag op de afdeling ‘wijn en gedistilleerd’ van een HANOS-groothandel. Mijn manager Dimitry Coenen inspireerde me en leerde me dat wijn een essentieel onderdeel uitmaakt van een Bourgondische levenswijze. Een waarde die ik nog altijd hoog in het vaandel draag.

Hoe heeft de WSET-opleiding u geholpen bij uw carrière?

De structurele methode van WSET om wijn te proeven is een van de grootste troeven die ik nog dagelijks hanteer. Het opleidingsprogramma van de Diploma Course van WineWise is van groot belang geweest voor het aanscherpen van mijn proefvaardigheden. Daarnaast heb ik kunnen kennismaken met een aantal zeer bekwame, uiterst deskundige en gepassioneerde Master of Wine docenten waaronder Frank Smulders, Michael Palij en Pepi Schuller. Zij hebben in mij de ambitie aangewakkerd om te starten met de Master of Wine studie.

Welke uitdagingen kwam u tegen tijdens uw studie bij WineWise?

Wellicht hebben andere Diploma-studenten ook ervaren dat het een pittige opdracht is om grip te krijgen op het theoriegedeelte in Module 3 (witte en rode wijnen van de wereld). De enorme hoeveelheid info die je moet verwerken, vond ik -niet alleen in het begin- behoorlijk intimiderend. Om extra studietijd te winnen, stelde ik het examen met 6 maanden uit. Dit bleek een goede beslissing; want ik ben geslaagd in mijn eerste poging. Tot op de dag van vandaag profiteer ik van de waardevolle kennis die ik heb opgedaan tijdens de Diploma Course.

Welk(e) wijnboek(en) kan u aanraden?

Door de jaren heen heb ik veel wijnboeken verzameld en gelezen. Er zijn er echter maar een paar die ik regelmatig raadpleeg. Nummer één op de lijst is het wijnboek dat ik mee zou nemen naar een onbewoond eiland: ‘The World Atlas of Wine’ van Jancis Robinson en Hugh Johnson. Ik ben ervan overtuigd dat veel wijnliefhebbers bekend zijn met dit standaardwerk. Als grote fan van wijnkaarten kan ik ook ‘Inside Burgundy’ van Jasper Morris MW en ‘Inside Bordeaux’ van Jane Anson van harte aanbevelen. Beide bieden kwaliteitsvol referentiemateriaal en zijn prachtig geïllustreerd met bewonderenswaardige aandacht voor detail.

Bent u van plan om nog verder te studeren of deel te nemen aan de ‘Keep Up’ sessies?

Ik heb zeven jaar gestudeerd om mijn Master of Wine te halen, dat zijn behoorlijk wat studie-uren. De ‘Keep Up’ sessies zijn een prima initiatief om mijn wijnpassie te blijven aanwakkeren, om interessante gelijkgezinden te ontmoeten of iets nieuws te leren. Om Oscar Wilde te citeren: “you can never be overdressed or overeducated”.

Welke wijn heeft u onlangs gedronken?

Mijn wijncollectie is behoorlijk eclectisch, maar er zijn wel een paar wijnproducenten waar ik vaak naar terug ga. Een van hen is Patrick Piuze. Deze getalenteerde micro-négociant uit Chablis maakt zuivere wijnen met een mooie spanning en een knappe kalkachtige mineraliteit. Terwijl ik dit schrijf, geniet ik van zijn Chablis Terroir de Chichée 2017. De dorpswijnen van Piuze zijn van een opmerkelijke goede kwaliteit en steken er vaak met kop en schouders bovenuit.

Wat maakt dat een wijn goed is?

Er zijn heel knappe wijnen die voortreffelijk smaken, moeiteloos in balans zijn, over een mooie finesse beschikken en prachtig ‘drinkbaar zijn. Maar wat maakt een wijn nou echt geweldig? In mijn beleving overstijgt de ‘grootheid’ van een wijn zijn intrinsieke eigenschappen. Wijn is in wezen bedoeld om mensen plezier te geven, wat voor mij nauw verbonden is met de sociale context waarin het wordt geconsumeerd. Kortom, de perfecte wijn bestaat niet, maar er zijn veel prachtige wijnen die perfect passen bij een speciale gelegenheid om ultiem te genieten.

Wat was je meest indrukwekkende wijnreis en waarom?

Door de jaren heen heb ik best wel wat indrukwekkende wijnreizen gemaakt, maar de meest memorabele ervaring heb ik wellicht beleefd toen ik studeerde aan UC Davis in Californië. Als jonge student was ik onder de indruk van de openheid en gastvrijheid van de mensen die in de Californische wijnbouw werken. Na een bezoek aan het beroemde wijndomein Mondavi in Oakville, Napa Valley kreeg ik onverwacht een uitnodiging voor een informele barbecue met de iconische familie Mondavi. Dit moment is bepalend geweest voor de rest van mijn leven; ik besloot prompt om een carrière in de wijn na te streven.

Welke wijnstreek staat bovenaan de lijst en wilt u zeker nog bezoeken?

Vanaf mijn eerste slok Gaia’s Wild Ferment Assyrtiko ben ik een grote fan van deze karaktervolle Santorini-wijnen met hun uitgesproken kruidige, rokerige, zoute minerale focus. Helaas heb ik deze bijzondere plek met eeuwenoude, ongeënte, vogelnestachtige wijnstokken op zwarte vulkanische grond nog niet kunnen bezoeken. Hopelijk kan ik dit nog doen vooraleer er nog meer wijngaardgrond wordt verkocht voor woningbouw doeleinden.

Welke mede-afgestudeerde WSET cursist zouden we volgens u moeten interviewen en waarom?

In 2011 heb ik met een kleine groep andere afgestudeerden deelgenomen aan de informele diploma-uitreiking in Den Rooy (Meerle, België). Een van hen was de getalenteerde Aristide Spies, die later Meester Sommelier werd. Ik ben zeer benieuwd wat de WineWise opleiding hem heeft bijgebracht, en hoe hij dit toepast in zijn succesvolle sommeliercarrière.

LinkedIn profiel Job de Swart : linkedin.com/in/job-de-swart
Website Grape Compass: grapecompass.com
Website Les Généreux : lesgenereux.nl