Christophe Heynen MW

Master of Wine - DipWSET - WSET Level 4 graduate

Christophe is een alumni van de Ecole Hôtelière de Lausanne (EHL), waar hij afstudeerde met een BSc in Hotel and Restaurant Management (HES).
Na een carrière in de horeca in Canada en de VS, keerde Christophe terug naar Europa om zijn wijnhandel te starten. Zijn passie voor wijn leidde hem naar het WSET-diploma, waarna hij in 2015 deelnam aan het MW-programma.

Kunt u ons een snapshot geven van uw huidige professionele leven?

Ik ben hoofdzakelijk ondernemer en werk in de wijnbusiness. Ik bezit verschillende wijnimportbedrijven in België, Frankrijk en Luxemburg. Mijn hoofdactiviteit is het managen van deze bedrijven. Met het bedrijf ‘Gustoworld’ b.v. importeren we wijnen van over heel de wereld (met uitzondering van Frankrijk), en distribueren we deze via de groothandel en high-end wijnwinkels. Ik ben gevestigd in de buurt van Luik (België), maar wanneer het mogelijk is, reis ik naar het buitenland.

Wanneer besloot u juist om voluit voor de titel ‘Master of Wine’ te gaan?

Ik ben afgestudeerd aan de hotelschool in Lausanne (Zwitserland) en heb wereldwijd in verschillende hotels en restaurants gewerkt. Toen ik pas in de wijnbusiness begon, was ik geen wijnprofessional; ik was een entrepreneur en wijnamateur. Na 8 of 9 jaar in het vak, ontmoette ik verschillende MW/producenten. Zij waren ervan overtuigd dat ik MW-potentieel had. Ze vertelden me: ‘Kijk Christophe, je bent meertalig, je houdt van reizen, je hebt een goede kennis en je bent best een goede proever’. Ik was nog niet overtuigd, maar ik begon ik te beseffen dat, als ik Master of Wine wilde worden, ik met het WSET-diploma moest beginnen. Dat was de eerste keer dat ik Sybille Troubleyn van ‘WineWise’ ontmoette. Hoe meer ik over wijn leerde, hoe meer ik erover wilde weten. Het werd echt een passie!

Wat wilt u studenten die aan een WSET cursus beginnen als advies meegeven ?

Veel mensen die ik via WSET ontmoet, zijn gepassioneerd door het leren. Als je les krijgt van WSET gecertificeerde docenten, geven zij deze passie voor leren en studeren door. Hoe meer je weet, hoe meer je wilt leren. Als iemand echt geïnteresseerd is om een MW te worden, zou ik ze ten zeerste aanmoedigen om eerst WSET Level 3 & Diploma te behalen. Dit zijn de perfecte bouwstenen. En dan zou MW de volgende grote stap kunnen zijn. Hoewel het heel anders is dan WSET, is het vergelijkbaar in termen van studeren en leren. Het vereist veel uithoudingsvermogen, veel toewijding. Het lijkt een beetje op het voorbereiden van een groot sportevenement, b.v. de Olympische Spelen. Je moet je tijd en werk extreem goed kunnen structureren. Je moet je timing en vaardigheden buitengewoon goed plannen en voorbereiden. Maar het is een geweldige ervaring! Dus ik zou tegen alle studenten willen zeggen: als je er klaar voor bent, houd er dan rekening mee dat het je veel energie gaat kosten. Je kunt niet gaan denken ‘ik ga dit doen, laten we zeggen 80% van mijn potentieel’. Je moet er 100%, 120% zijn, en dit voor een aantal jaar. Dus denk daar even over na vooraleer je je engageert, en dan gaat het zeker de moeite waard zijn!

Heeft u -nu u MW bent- een andere kijk op de wijnhandel?

De opleiding heeft echt mijn ogen geopend. Ik ben al jarenlang wijnimporteur, en ik dacht goed te weten wat er gaande was op het gebied van wijnproductie. Maar er blijkt een groot verschil te zijn tussen wat importeurs denken wat producenten doen, of wat producenten zeggen wat ze doen en effectief doen, en waarom ze dat doen. Ik heb tegenwoordig dan ook compleet andere gesprekken met wijnmakers. Of ik kan een producent die 25 miljoen liter produceert heel goed verstaan, maar ook zijn collega die 25 vaten produceert, begrijp ik. Ze hebben een andere aanpak en benadering, maar ik erken ze beide. Elk onderdeel van het wijnmaken is belangrijk en interessant. Ik kan geïnteresseerd zijn in natuurlijke wijnen, maar ik begrijp ook het belang van bulkwijnen en kan je verzekeren dat basiswijnen eigenlijk heel erg goed kunnen zijn. Als Master of Wine moet je immers ‘alle elementen in de wijnindustrie beheersen’.

Kan u het belang van de cursisten community onderschrijven?

Het Master of Wine programma is gericht op mensen die werkzaam zijn in de internationale wijnhandel. Dus onderweg ontmoet je sommeliers en wijnschrijvers, maar ook wijnmakers, wijnverkopers, en anderen die hun brood verdienen in de wereldwijde wijnindustrie. De belangrijkste vereiste voor het programma is een minimum aantal jaar ervaring in de wijnhandel op het moment van aanmelding. Als je een student bent en een MS-titel ambieert, moet je je realiseren dat de kans bestaat dat je het niet zult halen. Slechts 15% van de mensen die aan de cursus deelnemen, wordt MW. Maar het is het proces, de reis, de ervaring die echt telt. Je persoonlijke zelfvertrouwen zal groeien, je kennis zal toenemen, je zult zoveel leren!

Kan u ons wat meer vertellen over uw onderzoekspaper voor ‘the Institute of Masters of Wine’?

Mijn onderzoekspaper ging over crowdfunding in de wijnindustrie, en luidt voluit ‘An analysis of the use of crowdfunding methods as a tool for financing new vineyard and winery projects worldwide from the perspective of wine entrepreneurs.’ Wijnproductie is een geldintensieve onderneming met financiële behoeften die over lange perioden zijn gespreid en met potentiële ongelijke opbrengsten. Het financieren van projecten in de wijnindustrie kan een uitdaging zijn. Kleinere wijnbedrijven worden geconfronteerd met de onmogelijkheid om conventionele financieringsmechanismen te gebruiken, en gaan op zoek naar alternatieve oplossingen om nieuwe investeringsprojecten voor wijngaarden of wijnmakerijen te financieren. Crowdfunding kan een goed alternatief zijn om te voldoen aan de financieringsbehoeften van kleine ondernemingen en om financiële stabiliteit op langere termijn te waarborgen. Denk bv aan een wijnbedrijfje dat de aankoop van amforen wil financieren via crowdfunding, om dan nadien mooiere, specifieke wijnen te kunnen produceren. Voor meer informatie, verwijs ik je graag naar mijn onderzoekspaper. Deze kan je downloaden via de site van ‘The Institute of Masters of Wine’. Op deze site vind je trouwens een heleboel interessante papers, topics, video’s, masterclasses,…

Welke mede-afgestudeerde WSET cursist zouden we volgens u moeten interviewen en waarom?

Ik heb gestudeerd samen met een heleboel fijne mensen, en ben nog met velen in contact. Maar de Nederlandse medecursisten ben ik een beetje uit het oog verloren. Waarschijnlijk kan Job de Swart ons in contact brengen. Ik ben benieuwd waar ze mee bezig zijn, en hoe het hen vergaat.

LinkedIn Christophe Heynen: linkedin.com/in/christophe-heynen
Website Christophe Heynen: christopheheynen.com 
Website  Gustoworld: Gustoworld.eu
Research Paper Christophe Heynen MW – 2020: ‘An analysis of the use of crowdfunding methods as a tool for financing new vineyard and winery projects worldwide from the perspective of wine entrepreneurs’