WineWise kan rekenen op de steun van, en beroep doen op een aantal specialisten uit de wijn- en spirit sector. Deze docenten delen hun kennis tijdens de WineWise cursussen overeenkomstig hun niveau van kennis en ervaring. Allen hebben minimaal WSET niveau 4 met succes behaald, sommigen ook de titel Weinakademiker (WA) of zelfs Master of Wine (MW).
Sybille Troubleyn
DipWSET - Weinakademiker
Sybille draagt via educatie graag bij aan het verfijnen van uw smaakpalet, om uw eigen voorkeuren te leren kennen en uw persoonlijke wijnavontuur vorm te geven.
Na haar studies aan hotelschool Spermalie reisde Sybille af naar Bordeaux om haar passie voor wijn verder te perfectioneren. Ze slaagde voor de studies ‘Commerce des Vins et Spiritueux’ en ‘Diplôme Universitaire d’Aptitiude à la Dégustation’ en trok nadien een jaar de wereld rond. De route liep doorheen de wijngaarden van de zogenaamde ‘Nieuwe Wereld’. Op haar pad kwam ze vele gepassioneerde wijnprofessionals tegen die WSET gecertificeerd waren. Deze boeiende ontmoetingen triggerden haar om zelf het Wine & Spirit Education Trust traject volledig te doorlopen, en nadien, met haar bedrijf WineWise, de WSET-opleidingen in de BeNeLux aan te bieden.
Levenslang leren en engagement draagt ze hoog in het vaandel en wil dat ook delen met haar cursisten via het WineWise LifeLong Learning platform. Naast gecertifieerd WSET educator is Sybille ook gecertifieerd Bourgogne, Bordeaux, Sherry, Madeira en California educator.
In haar vrije tijd is ze creatief bezig of gaat wandelen in de natuur waar ze veel inspiratie uithaalt.
Piet Vannieuwenhuyse
DipWSET - Weinakademiker
De jarenlange ervaring in de horeca in combinatie met zijn veelzijdige wijnkennis zijn de voornaamste troeven van Piet als lesgever.
Na studies in de handelswetenschappen en Europese economie startte Piet zijn professionele loopbaan als restaurant manager. Het initiële plan was om dit enkele jaren te doen. Uiteindelijk werden het 25 jaar. Gedurende deze boeiende periode heeft Piet veel gereisd en tal van interessante mensen in de wijnwereld ontmoet. Piet werd besmet met hun passie voor wijn en besloot zich verder te verdiepen in de wijnstudie. Hij kon geen ‘betere’ wijnopleiding vinden dan het WSET traject bij WineWise. Na het behalen van het WSET level 4 Diploma & de titel Weinakademiker werd Piet in 2015 fulltime wijndocent bij WineWise. Naast gecertifieerd WSET educator voor wijnen en sake is Piet ook gecertifieerd Sherry, Madeira en VDP educator. Als Piet niet aan het werk is dan gaat hij sporten of uit eten. En een goed boek kan hem ook bekoren.
"Levenslang leren" blijft ons motto en zo zien we ook vele cursisten groeien van beginner to expert binnen hun vakgebied. De wijn- en spiritindustrie heeft zoveel te bieden, van op het land, tot in het glas. We zien dagelijks mooie projecten passeren van onze graduates. Dat is fijn!
Sybille en Piet
Frank Smulders MW
Master of Wine
Frank begon zijn carrière in de wijnsector in 1985, hij werd ‘Master of Wine’ in 1992.
Frank Smulders begon zijn carrière in de wijnsector in 1985, en in 1992 werd hij ‘Master of Wine’. Hij bekleedde verschillende functies in de wijnindustrie waaronder verkoop, marketing, inkoop en algemeen management.
Sinds drietal jaar is hij nu ook wijnproducent; hij maakt knappe Liskar-wijnen op basis van oude Garnacha-wijnstokken (Navarra, Spanje).
In 1994 begon Frank met het onderwijzen van ‘WSET Level 4’ in Oostenrijk, sindsdien is hij uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende wijndocenten in Europa. Momenteel besteedt hij meer dan de helft van zijn tijd aan het onderwijzen van WSET-niveaus 3 en 4, in 15 Europese landen. Hij is gespecialiseerd in Spanje, Bordeaux en mousserende wijnen.
In 2003 heeft Frank -samen met Sybille Troubleyn- de ‘Benelux Diploma Course’ opgezet, tegenwoordig is hij de ‘hoofddocent’.
Hij verzorgt niet alleen lezingen over Spanje, Bordeaux, Loire, Rhône vallei, Languedoc-Roussillon, maar ook over versterkte wijnen. Daarnaast geeft hij ook examentrainingen.
Frank drinkt liever witte dan rode wijn, zijn voorkeur gaat naar Champagne, Riesling uit Mosel en grote zoete wereldwijnen (Sauternes, Tokaji,...). Frank is geen voorstander van het combineren van eten en wijn; hij gelooft wel in het combineren van mensen en wijn. Een goede wijn geniet je het best in goed gezelschap, zoals zijn gezin (vrouw, drie kinderen en partners) en beste vrienden.
Fiona Morrison MW
Master of Wine
Fiona is de enige vrouw in België die in aanmerking komt voor de gevierde titel van ‘Master of Wine’.
Fiona Morrison is een Britse ‘Master of Wine’, wijnauteur, wijnmaker en wijnhandelaar die in België en Bordeaux woont. Ze vindt het geweldig dat haar carrière in Europa en de Verenigde Staten veel facetten van de wijnhandel omvat.
Fiona is getrouwd met Jacques Thienpont -bekend van Le Pin, en leidt de wijnhandel van de familie Thienpont. Samen beheren zij de drie domeinen van Jacques Thienpont: Le Pin (Pomerol), L'IF (St Emilion) en L'Hêtre (Castillon).
Fiona won verschillende prijzen voor haar schrijfwerk, waaronder de 'James Beard Award', en onlangs werd haar laatste boek, '10 Great Wine Families' internationaal gepubliceerd.
Ze is de enige vrouw in België die in aanmerking komt voor de gevierde titel van ‘Master of Wine’.
Als ze zich niet met wijn bezighoudt, kan je Fiona in Verbier vinden waar ze geniet van het skieën en wandelen. Ze is een echte globetrotter, en pikt graag hier en daar een opera of theater voorstelling mee. Haar favoriete fietsplek bij uitstek zijn de heuvels van De Vlaamse Ardennen.
Romana Echensperger MW
Master of Wine
Romana werkte lange tijd als Chef Sommelière in de topgastronomie. Sinds 2015 is ze ‘Master of Wine’ en zelfstandig ondernemer.
Romana werkte lange tijd als Chef Sommelière in de topgastronomie. Ondermeer bij restaurant 'Quadriga' (Berlijn) -op hun wijnkaart staan alleen Duitse wijnen- en bij restaurant 'Vendôme' (vlakbij Keulen) , dat 3 sterren kreeg in de Guide Michelin.
Sinds 2015 is Romana ‘Master of Wine’ en zelfstandig ondernemer. Ze schrijft boeken en focust zich op biodynamische wijnbouw. Ze verzorgt ook columns en artikelen voor diverse tijdschriften en kranten. Daarnaast is Romana actief in educatie, evenementen en consulting.
Na haar werk brengt Romana graag alle tijd door met haar gezin. Van sleeën, tot naar de dierentuin gaan, en samen koken. Alles wat leuk is voor hun 2 en 4 jarige jongens, brengt vreugde voor Romana en haar man.
Eenmaal de kinderen groter zijn en ze hopelijk meer tijd voor zichzelf overhoudt, zou ze graag wat vaker piano willen spelen. Haar droom is dan ook alle sonates van Beethoven te kunnen spelen.
Job de Swart MW
Master of Wine
Job was de derde Nederlander die in 2018 de titel ‘Master of Wine’ op zijn naam mocht schrijven
In 2005 behaalde Job zijn diploma ‘Internationale Bedrijfskunde’ aan de Universiteit van Maastricht, waarna hij besloot om zijn voorliefde en passie voor wijn verder uit te diepen. Job ging aan de ‘Dutch Wine Academy’ studeren, liep stage bij de ‘Faculteit Wijnbouw en Oenologie’ van UC Davis en werkte als kelderknecht bij ‘Château Giscours’ in Margaux en bij ‘De Toren’ in Stellenbosch.
In 2010 behaalde Job zijn WSET-diploma via ‘WineWise’, in 2011 werd hij ‘Weinakademiker’ en in 2018 mocht hij de felbegeerde letters MW achter zijn naam zetten.
Voor zijn research paper verdiepte Job zich in de bodem- en klimaatfactoren die van invloed zijn op wijnbouw. Dit resulteerde in de ontwikkeling van de app 'Grape Compass', bedoeld om het risico op schimmels in wijngaarden beter te kunnen voorspellen.
Momenteel werkt Job als wijninkoper en marketeer voor ‘Les Généreux’, een vereniging van 40 onafhankelijke wijnwinkels in Nederland. Job geeft ook les, hij begeleidt wijnproeverijen en schrijft voor professionals en liefhebbers.
Job houdt niet alleen van wijn, maar ook van koken, etentjes met familie en vrienden en luisteren naar jazzmuziek.
LinkedIn profile Job de Swart : linkedin.com/in/job-de-swart
Roderick Smith MW
Master of Wine
Rod is momenteel vicevoorzitter van het Institute of Masters of Wine (MW), hij bhaalde de titel in 2006.
Rod is een wijnopleider, marketeer en journalist, gevestigd in Zuid-Frankrijk. Rod heeft een klantenlijst met de rijkste, meest veeleisende klanten ter wereld en is eigenaar/directeur van de Riviera Wine Academy,
Hiervoor werkte Rod voor Vins Sans Frontières - de toonaangevende wijnleverancier voor de superjachtindustrie in Zuid-Frankrijk, en daarvoor in het Verenigd Koninkrijk voor verschillende importeurs en retailers van goede wijnen. Rod is ook een veel gevraagde WSET-opleider.
Rod is uitgebreid betrokken geweest bij het jureren van wijncompetities in Londen (panelvoorzitter, Decanter World Wine Awards, IWC), Shanghai (SIWC, Wine100), Guangzhou (Golden Bottle Awards), Dallas (TexSom), Sofia (Balkans International Wine Challenge), Moskou (Russische Wijnbeurs) en Sydney (Sydney Royal Wine Show).
Hij heeft veel gereisd en presentaties gegeven over wijn, waaronder vele reizen naar China en het Verre Oosten.
Rods persoonlijke interesses zijn fietsen, hardlopen, reizen, literatuur, kaartmagie en film.
Anja Vondenhoff
DipWSET - Weinakademiker
Anja is wijndocent; ze geeft les op de Hotelschool en doceert ‘Sparkling Wines of the World’ voor de ‘WSET Diploma Course’.
Anja Vondenhoff studeerde in Miami aan de MSc of Florida International University en werkte in diverse hotels in Frankrijk, USA en Duitsland.
Anja behaalde het vinologendiploma aan de Wijnacademie, is Weinakademiker en co-auteur van de Sommelier Oorkonde cursus.
Met haar bedrijf Wijncampus leidt Anja mensen op voor de restaurantbranche of wijnvakhandel, en regelmatig adviseert ze restaurants op het gebied van wijn & spijs inkoop.
Anja is ook vooral wijndocent. Ze geeft al een 30tal jaar les op de Hotelschool en is WineWise Educator -ze doceert de module ‘Sparkling Wines of the World’ voor de ‘WSET Diploma Course’.
In 2011 werd ze uitgeroepen tot Champagne ambassadeur voor Nederland, en bij uitbreiding voor Europa.
Anja is tevens bestuurslid van de Weinakademiker Club (sinds 2017) en Certified Sommelier van The Court of Master Sommeliers (sinds 2018).
Why should we learn all this? Because one day it will serve!
Gérard Basset ✝︎ - DipWSET - MS - MW
Antoine Lehebel
DipWSET
Na bijna twintig jaar als sommelier te hebben gewerkt in verschillende Michelin-restaurants, maakt Antoine nu deel uit van wijnbedrijf 'Le Wine'.
Antoine is geboren in Frankrijk en werkte de afgelopen 20 jaar als sommelier in verschillende Michelin-sterrenrestaurants.
Hij begon aan zijn WSET-journey in Londen in het begin van zijn carrière, en studeerde een paar jaar geleden af in België.
Antoine won ook de titel van ‘Beste Sommelier van België 2014’ en vertegenwoordigde België op internationale wedstrijden in 2016 (Mendoza), 2017 (Wenen) en 2019 (Antwerpen).
Begin 2022 beëindigde Antoine zijn carrière als floorsommelier en sindsdien werkt hij voor Le Wine (België), alwaar hij zijn kennis van de wijnwereld verder kan verdiepen...
Antoine brengt graag tijd door met zijn gezin, en houdt van reizen en fietsen.
Arne de Bruyne
DipWSET
Arne is WineWise-opleider voor WSET Level 2 en 3. Daarnaast is hij mede-eigenaar van Wijnbar ONA en een echt bon-vivant.
Charlotte Crul
DipWSET
Charlotte Crul is een gediplomeerd sommelier, importeur en wijneducator.
Als mede-eigenaar van Puro Wijnen en oprichter van Charly’s Tastings deelt ze haar passie voor wijn met een breed publiek.
In haar lessen staat de praktijk centraal: de wijn in het glas dient als voorbeeld en de regio als vertrekpunt.
Met haar hands-on aanpak en diepgaande kennis inspireert Charlotte studenten om wijn niet alleen te begrijpen, maar ook écht te beleven.
Als WSET Diploma-houder is ze ervan overtuigd dat WineWise garant staat voor wijneducatie en certificering van het hoogste niveau.
Ief Vanhonnacker
DipWSET
Ief is actief als sommelier, Maître d'hôtel en gepassioneerd docent.
Ief begon zijn carrière als ober en groeide al snel door tot sommelier in verschillende gerenommeerde restaurants. Later besloot hij zijn ervaring en kennis door te geven aan de volgende generatie en ging lesgeven aan de hotelschool.
Zijn toewijding aan het vak leverde hem talloze erkenningen op: hij werd uitgeroepen tot 1ste Maître d'hôtel van België 2017 door Prosper Montagné en won in 2019 de titel Champion du Monde des Maîtres d'hôtel in Auxerre.
Isabelle Lauwerys
DipWSET - Weinakademiker
Isabelle is sommelier en Weinakademiker. Daarnaast is ze ervaren wijnconsultant en trainer met een achtergrond in horeca en interim-management.
Na jarenlange ervaring in de horeca, waaronder in een hippe bistro in Antwerpen, groeide mijn passie voor wijn uit tot een professionele carrière. Sinds 2010 combineer ik mijn expertise als sommelier, wijnbouwer, en consultant om wijnbedrijven te ondersteunen in handel, events, en opleidingen. Als Weinakademiker en docent bij Wine Wise deel ik mijn kennis met zowel professionals als liefhebbers, terwijl ik samen met mijn echtgenoot onze firma IMSELL run. Mijn veelzijdige werkveld—van wijnwinkel tot evenementen—geeft mij inzicht in alle facetten van de wijnsector, zowel nationaal als internationaal. Naast wijn heb ik ook een passie voor Sake en behaalde hiervan het WSET Level 3.
Jenny van Lieshout
DipWSET - Weinakademiker
Jenny is een allround wijnprofessional, gericht op zowel WSET wijneducatie als wijnhandel/exportmanagement.
Jenny voelt zich bevoorrecht dat ze haar werkuren kan verdelen tussen zowel wijnverkoop als wijneducatie. Het grootste deel van haar tijd besteedt ze aan het managen van de wereldwijde export voor wijnmaker Oxer Bastegieta, producent van unieke Txakoli en premium Rioja-wijnen.
Op het gebied van onderwijs ben is Jenny toegewijd aan WSET: 'Dankzij dit opleidingsprogramma heb ik in relatief korte tijd zoveel geleerd over wijn en uiteindelijk carrière kunnen maken in de wijnhandel'.
Inmiddels runt Jenny haar eigen school (APP) in Nederland en geeft ze les voor WineWise in België.
Als werkende moeder van een jonge tweeling heeft ze niet veel vrije tijd, maar de weinige vrije uren die er resteren, brengt ze graag door met paardrijden (westerse stijl) of het trainen van mijn hond (geurtraining).
Jeroen Tackx
DipWSET - Weinakademiker
Jeroen begon als ober, daarna werd hij vervolgens sommelier, cocktail-barman en hoofdkelner in verschillende restaurants en bars.
Jeroen Tackx is momenteel 20 jaar actief in de drankenindustrie.
Hij begon als ober, daarna werd hij vervolgens sommelier, cocktailbarman en hoofdkelner in verschillende restaurants en bars. In Bar ‘SIPS’ leerde Manuel Wouters hem alles over cocktails, spirits en mixologie.
Jeroen’s volgende professionele stap was ‘productspecialist in wijnen’ voor de groothandel ‘Metro Cash & Carry Belgium’, met een professionele interesse in mocktails en cocktails. Op deze manier kon hij tijd vrijmaken om af te studeren aan ‘WSET’ in Londen met Diploma én de graad 'Weinakademiker' van de 'Akademie Österreich' te behalen.
Naast zijn interesse in wijnen en sterke drank is Jeroen dol op zijn vrouw en twee kinderen, houdt hij van reizen, koken, lezen en af en toe sci-fi series te streamen.
Jeroen’s advies voor studenten: Lees bij elk examen dat je doet de vraag altijd 3 keer!
Kris Lismont
DipWSET
Kris is WineWise-opleider WSET Level 2 en treedt op als wijnadviseur voor de hospitality business, bedrijven en particulieren.
Kris Lismont is ‘Beste Sommelier van België 2010’, voorzitter van de Belgische Sommeliersgilde en eigenaar van wijnhandel ‘Mondevino’.
Na 20 jaar een restaurant te hebben gehad en als sommelier te hebben gewerkt, focust Kris zich de laatste jaren enkel nog op wijn. Kris is niet alleen WineWise-opleider WSET Level 2, hij cureert en verkoopt ook wijn, adviseert hoe een wijnkelder te beheren en treedt op als wijnadviseur voor de hospitality business, bedrijven en particulieren.
Kris heeft niet alleen een passie voor wijn, hij houdt ook van reizen en eten. In principe gebruikt hij graag alle zintuigen. Kris kijkt graag naar sport; vooral voetbal en wielrennen genieten zijn voorkeur. Onder het motto ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’, loopt hij wekelijks de noodzakelijke kilometers.
Kristel Balcaen
DipWSET
Kristel is wijnschrijfster, wijndocent en -consulent met 25 jaar ervaring in het hoger onderwijs en een passie voor woorden, reizen, kruiden, wijn en gerecht.
Na haar master in Germaanse Taal- en Letterkunde (Engels/Duits) begon Kristel haar carrière in een onafhankelijke boekwinkel, voordat ze de overstap maakte naar de hogeschool, waar ze vele jaren lesgaf en daarna overstapte op meer organisatorische verantwoordelijkheden.
Ze werd 15 jaar geleden gebeten door de wijnmicrobe, wat haar ertoe bracht om Sommelier-Conseil te studeren in Suze-la-Rousse en daarna WSET Level 3.
In 2015 startte ze haar eigen wijnbusiness, Wine and Words, met een focus op wijnschrijven, -training en consultancy. De zaken kregen een plotse boost in 2017-18, toen Kristel de Belgische wedstrijd voor Champagne-ambassadeurs won, daarna tweede werd in de Europese finale, en verkozen werd tot Wine Lady of the Year.
In 2021 begon haar WSET Level 4 avontuur, en ze behaalde het Diploma in 2022 met distinction. Ze won er ook de Peter Hampson Memorial Prize en de IWSC Trophy voor de hoogste score in de EMEA-regio.
Kristel werkt nu voor een breed scala aan bedrijven, organisaties en particuliere klanten. Naast WSET Level 3-lessen bij WineWise, geeft ze les bij Syntra Gent, schrijft ze regelmatig voor verschillende wijnpublicaties, creëert ze content voor professionele vakorganisaties en voor on- en off-trade bedrijven, en schrijft ze haar eerste boek over het combineren van wijn en gerecht, dat verschijnt in oktober 2023.
Luc De Raedemaeker
Bierexpert en zytholoog
Luc brengt met passie de rijke Belgische biercultuur tot leven, als docent, auteur, spreker en medeoprichter van de prestigieuze Brussels Beer Challenge.
Bier en leven: Als je toch moet eten en drinken, kun je er maar beter van genieten. Dat is een belangrijke levensregel die Luc thuis leerde. Geboren en getogen in Brussel, kon hij al snel het aanbod uit onze Zennevallei appreciëren: de Geuze en Lambiek.
Zijn smaak voor bier verwierf hij als leerling-barman. En zoals elk jong bier moet rijpen, zo groeide de expertise van de ontluikende kenner tijdens zijn opleiding in België en de rest van de wereld.
Hij is nu docent zythologie en hoofdredacteur van Bier Grand Cru. Zijn debuutboek “The Belgian Beer Book” werd geprezen als de perfecte gids voor Belgisch bier en biercultuur.
Hij spreekt regelmatig op eet- en bierfestivals over de hele wereld.
Luc is ook medeoprichter en directeur van de 'Brussels Beer Challenge', een prestigieuze internationale bierwedstrijd.
Stijn Verleyen
DipWSET
Stijn is een taalkundige die zijn passie voor wijn heeft omgezet in educatie, medeoprichter van Mystery Tasting en docent bij WineWise sinds 2019.
Stijn, taalkundige van opleiding, behaalde in 2005 zijn doctoraat in de Franse en Algemene Taalkunde aan de KU Leuven.
Na een inleidende wijncursus werd hij gebeten door de wijnmicrobe en volgde hij een opleiding tot sommelier, die hij in 2014 afrondde.
Vervolgens behaalde hij het WSET Level 3 Certificate in 2015 en de WSET Diploma in 2018, waarvoor hij werd bekroond met de prestigieuze Royal Tokaj Award.
Sinds 2014 is Stijn actief als wijneducator en geeft hij zowel basis- als gevorderde cursussen.
Samen met Peter Arijs richtte hij Mystery Tasting op, waarmee ze interactieve en plezierige wijnproeverijen organiseren—zowel online als fysiek—voor studenten en wijnliefhebbers.
Sinds 2019 is Stijn ook een gewaardeerd docent bij WineWise.
Sylvain Marcon
DipWSET - Weinakademiker
WSET Diploma-houder en Weinakademiker Sylvain werkt al 16 jaar in de Belgische wijnindustrie, horeca & gastronomie.
WSET Diploma & Weinakademiker Sylvain werkt al 16 jaar in de Belgische wijnindustrie, rechtstreeks met 'horeca' & gastronomie. Momenteel verdeelt hij wijn van 'The Portugal Collection' & 'Sapinot'.
Sylvain is geboren Corsicaan -hij weet dus hoe een goede selectie te maken- en importeert 9 van de beste wijnproducenten van zijn eiland.
Hij is gepassioneerd door wijn; hij werkt graag met Sommeliers maar vindt het evenzeer heel aangenaam werken met de Vignerons.
Wijn is zijn lust en leven, maar in zijn vrije tijd houdt Sylvain ook van koken, reizen en tennissen.
Leergierige cursisten stap voor stap begeleiden om hun passie te ontdekken binnen de wijn, spirit of sake industrie, en dan stralende gezichten zien bij de uitreiking van de certificaten, daar doen we het voor.