Margaux Balemans

Sommelier - Studente WSET Diploma in Wines

Margaux Balemans is sommelier en WineWise-studente WSET Diploma in Wines. In 2020 won Margaux de titel “Beste Junior Sommelier van België”. Daarna ontving ze de nationale titels Young Sommelier Award of Excellence (VVS), Jeune Sommelier van Chaîne de Rôtisseurs en als kers op de taart won ze in 2024 de meest gegeerde titel “Beste Sommelier van België” uitgereikt door de Belgische Sommeliersgilde.

Sinds begin mei werkt Margaux voor Sir Kwinten in Lennik, waar ze samen met eigenaar en top sommelier Yanick Dehandschutter de wijnervaring mag fine tunen. Een logische volgende stap voor deze jonge, ambitieuze sommelier, die haar vleugels heeft uitgeslagen en nog veel moois in het vooruitzicht heeft.

Gefeliciteerd nogmaals met het behalen van de titel van Beste Sommelier van België 2024! Terugkijkend, wat zou je zeggen dat het meest uitdagende aspect was om dit niveau te bereiken?

Het is een enorme eer om deze titel te mogen dragen, temidden van zoveel andere wijnprofessionals. Ik denk dat het meest uitdagende aspect de vele kleine obstakels zijn die zich voordoen tijdens de voorbereiding voor een competitie, inclusief de persoonlijke uitdagingen die je tegenkomt. Wat me echter het meest heeft geholpen, zijn de mensen om me heen die me steunen en me aansporen om consistent te blijven, veel te oefenen en nooit op te geven. Daarnaast is het essentieel om altijd op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in onze wijnwereld.
Persoonlijk kun je nooit genoeg voorbereid zijn voor een competitie, omdat je nooit weet wat ze gaan vragen. Ik vergelijk het vaak met de wijnwereld: je kunt ‘helaas 😉’ nooit alles weten, maar jezelf telkens uitdagen om je passie en kennis stap voor stap naar een hoger niveau te tillen, dat is belangrijk. Er zijn veel vroege of late uren achter de studieboeken of computer, herhalen, herhalen, herhalen. Wat je leert, helpt je later bij andere uitdagingen; de theorie ondersteunt je ook in de praktijk. Ik ben enorm dankbaar voor mijn kleine ‘inner circle’ die me soms uitdaagt met vragen, tests of nieuwe dingen.

Hoe begon jouw verhaal als wijnprofessional? Wanneer besefte je dat dit je passie was en dat je het wilde nastreven?

Het begon allemaal toen ik klein was. Blijkbaar wilde ik al op heel jonge leeftijd iets in de horeca doen. Zodra die beslissing was genomen, was het met 200% inzet. Door de jaren heen heb ik het voorrecht gehad om te werken met gepassioneerde, gedreven mensen die echt leven voor hun vak en kreeg ik de kans om mijn dromen en passie na te jagen. Tot op de dag van vandaag ben ik zo dankbaar voor deze mensen die me de ‘basis’ van ons vak hebben geleerd, en dat is onbetaalbaar. Het is net als in wijn, wanneer je een echt goed gewortelde basis hebt, kun je daar altijd op terugvallen of bovenop bouwen.

Het najagen van mijn passie? Voor mij was het meer de realisatie van het creëren van herinneringen met en voor mensen. Zelfs als je maar een klein onderdeel bent of iemand een klein beetje kunt inspireren door wijn, dat is gewoon prachtig. Een ander aspect is wanneer je samen met de klant een combinatie kunt vinden die 1 + 1 gelijk aan 3 maakt, gewoon onbeschrijfelijk.

Hoe blijf je leren en groeien? Zijn er specifieke bronnen die invloed op je hebben gehad?

Momenteel doe ik de WSET 4 bij WineWise en daarna zien we wel wat er op mijn pad komt. Zoals eerder gezegd, onze wijnwereld is er één die altijd in beweging is. Wanneer je denkt iets te weten, denk dan nog eens goed na. Misschien een beetje vreemd om te zeggen, maar hoe meer je weet, hoe minder je weet. Voor de wijn-geeks onder ons is dit iets wat het zo interessant en leerzaam maakt. Er is iets magisch in niet alles weten, maar stiekem wel alles willen weten.

Hoe zou je jouw ervaring met het studeren bij WineWise beschrijven? Wat waren je verwachtingen en heeft de cursus daaraan voldaan? Wat is de meest significante bijdrage die deze opleiding aan je carrière heeft geleverd?

WineWise is een prachtig platform dat voor iedereen toegankelijk is die een vonk interesse in wijn, spirits, bier of sake heeft. Van Level 1 tot Level 4 kun je echt je kennis ontdekken of uitbreiden door het volgen van meerdere cursussen. Door deze verschillende niveaus ontstaat een stevige basis waarbij je op elk niveau een beetje meer leert. Simpel gezegd, het is als een wijnlabel: eerst kijk je misschien naar een druif of een regio. Wanneer je geïnteresseerd raakt, kijk je naar de wijnmaker of de specifieke wijngaard en dan … ga je altijd dieper in op de verschillende wijnproductie technieken. Klinkt logisch, toch? Hier in België moeten we de grootste shout-out geven en Sybille en Piet van WineWise bedanken, twee geweldige, gepassioneerde mensen die je willen helpen om een hoger niveau te bereiken, je opleiden en soms die extra duw geven. Wat we allemaal wel eens nodig hebben. Niet?

Kun je ons meer vertellen over je huidige projecten en het project “De Wijnbrigade” en het wijnspel ‘Verwijn Jezelf’ dat je hebt ontwikkeld?

Wat betreft huidige projecten; er komt iets heel spannends aan, hoewel ik op dit moment niet in detail kan treden, maar ik houd je op de hoogte.

De Wijnbrigade is een project dat Jolein Van Eyck en ik midden in de coronatijd zijn gestart. We wilden een spel creëren waarbij mensen op een leuke en no-nonsense manier over wijn konden leren. Hoe kwamen we op het idee? Zoals veel andere sommeliers in ons vak, gebruik ik flitskaarten om mee te studeren. Het is praktisch, gemakkelijk mee te nemen en leuk om een klein quizje te maken als er iemand in de buurt is. Zo kwamen we op het idee. Met het spel ‘Verwijn Jezelf’ hebben we verschillende categorieën gecreëerd; druiven, regio’s, wijntermen en vinificatie. ‘Verwijn Jezelf’ kan alleen worden gebruikt om te studeren of/om te leren, of samen met andere wijnliefhebbers om er echt een spel van te maken, wat mooi is, omdat wijn in veel opzichten verbonden is met gezellige momenten samen. Nog spannender is dat ons laatste ‘Verwijn Jezelf’-spel twee weken geleden uitverkocht was en we zo dankbaar zijn voor alle steun. Geen paniek, we werken aan iets nieuws, maar ik kan er op dit moment nog niet veel over zeggen, houd gewoon onze socials in de gaten.

Hoe benader je food- en wijnpairing: focus je meer op de wijn, het gerecht, of beide evenveel?

Beide evenveel, maar ik denk dat de focus voor een sommelier meestal meer op de wijn ligt. Het is belangrijk, denk ik, dat je de keuken of de stijl van de chef goed kent. Bijvoorbeeld; gebruikt de chef in dit gerecht meer zuur, umami, aardse tonen? Soms kunnen de meest onverwachte combinaties de meest memorabele zijn. Het is echt belangrijk als sommelier om altijd open-minded te blijven. Voor elk moment of elk gerecht is er een passende wijn en soms kun je uit je comfortzone gaan. Speel met inheemse druiven, temperatuur, glaswerk, stijlen … probeer een harmonie te creëren tussen gerecht en wijn en tegelijkertijd tussen zintuigen en gevoel.

Welke vaardigheden zijn volgens jou het belangrijkst voor een succesvolle sommelier?

Dat je altijd nederig moet blijven, met beide voeten op de grond, maar wel je waarde en kennis moet kennen. In de service is het echt het ‘menselijke’ aspect. Misschien kun je het ‘empathisch’ noemen, maar probeer mensen tot op zekere hoogte te lezen. Luister naar de behoeften van de klant, probeer een leidende en ondersteunende rol te spelen in het vinden van wat de klant wil. Er is niets mooiers dan samen de perfecte combinatie te vinden tussen service, gevoel, eten en momenten.

Is er verder nog iets dat je zou willen toevoegen?

Dat ik echt dankbaar, bevoorrecht en opgewonden ben voor alles wat al is gebeurd, voor iedereen die ik heb ontmoet, voor de kans om mijn dromen na te jagen en voor waar ik naartoe ga. Hopelijk inspireer ik mensen onderweg. Dank je wel!

Bedankt voor je tijd en voor het delen van je gedachten en ervaringen!

Ben jij een gepassioneerde sommelier en voel je je aangesproken door het inspirerende verhaal van Margaux? Dan is dit jouw moment! Schrijf je in voor de prestigieuze wedstrijd ‘Beste Sommelier van België’ – dé officiële competitie erkend door de ASI.

Misschien twijfel je nog of voel je je wat onzeker? Geen zorgen: élke topper is ooit begonnen met die spannende, eerste stap. Dit is jouw kans om te groeien, te leren en jezelf te laten zien. Want alleen door het avontuur aan te gaan, kom je dichter bij de overwinning.

📅 Noteer alvast zondag 5 oktober 2025 in je agenda – dan organiseert de Belgische Sommeliersgilde de enige erkende wedstrijd die toegang biedt tot de felbegeerde titel Beste Sommelier van België.

Durf jij de uitdaging aan? Laat zien wat jij in je mars hebt!
info@sommeliers-gilde.be