Jonas De Maere
DipWSET - WSET Level 4 graduate
Jonas De Maere is zoon van een lokale wijnhandelaar, zijn vader had samen met een paar vrienden in het dorp een bedrijfje dat wijn importeerde. Elke vakantie bezochten ze wijngaarden en voetbalde hij met zijn broer tussen de wijngaarden. Zolang hij zich kan herinneren, maakt wijn een deel uit van zijn leven…
Kunt u ons een snapshot geven van uw huidige professionele leven?
Momenteel werk ik voor Ahold Delhaize USA als wijnprogramma manager. Ik hou toezicht op de wijnverkoop (voor ongeveer $ 600 miljoen) in 2000 supermarkten en ik bied zowel strategische als operationele ondersteuning aan de category management teams van onze 5 Amerikaanse supermarktketens. Ik ben verantwoordelijk voor alle bedrijfsprocessen mbt het inkopen van wijn van binnen- en buitenlandse leveranciers, aansprakelijk voor het identificeren van hiaten in het assortiment en belast met de continue evaluatie van de resultaten van de categorie. Ik werk met wijnbedrijven, expediteurs, importeurs en groothandels en ben betrokken bij onderhandelingen, supply chain-activiteiten en rapportage.
Waar komt uw interesse in wijn vandaan?
Ik ben geboren en getogen als zoon van een lokale wijnhandelaar. Mijn vader had samen met een paar vrienden in het dorp een bedrijfje dat wijn importeerde. Elke vakantie bezochten we wijngaarden, en voetbalde ik met mijn broer tussen de wijnstokken. Zolang ik me kan herinneren, maakt wijn een deel uit van mijn leven.
Hoe heeft de WSET-opleiding u geholpen bij uw carrière?
Ik heb het geluk gehad op te groeien in een wijngerelateerde omgeving, en heb daar veel van kunnen meepikken. Mijn vader was vooral geïnteresseerd in Franse wijn; daardoor was ik er mij initieel niet van bewust hoe groot en divers de wijnwereld werkelijk was. Toen ik op jonge leeftijd -ik was pas 21- mijn eerste WSET cursus volgde, ging er letterlijk en figuurlijk een hele wereld van wijn voor me open. WSET heeft me echt geholpen te begrijpen waar het allemaal om ging.
Welke uitdagingen kwam u tegen tijdens uw studie bij WineWise?
Ik studeerde voor het Diploma terwijl ik werkte aan mijn doctoraat in de toegepaste economie. Ik was destijds parttime actief in de wijnindustrie en tegelijkertijd met heel veel andere dingen bezig. Wil je het WSET Diploma behalen, dan moet je zeker kunnen plannen en prioriteiten stellen. Mijn advies zou dan ook zijn om je tijd te nemen en je tijdens je WSET studie enkel te concentreren op het studeren.
Welk(e) wijnboek(en) zou u aanraden?
De twee boeken die (misschien nog steeds) verplichte lectuur waren voor het WSET-diploma: Jancis Robinson’s ‘The Oxford Companion to Wine’ en David Birds’ ‘Understanding Wine Technology.’ Het eerste boek open ik nog bijna wekelijks om iets in op te zoeken of om iets nieuws te ontdekken. Het tweede boek heeft me echt geholpen om het proces van wijnmaken te begrijpen.
Bent u van plan om nog verder te studeren?
Ja en nee. De wijnwereld verandert snel, en als professional moet je constant op de hoogte zijn. Je moet sowieso publicaties lezen, met mensen praten, regio’s en wijnhuizen bezoeken,… Deze vorm van continue zelf-studie is een constante in mijn professioneel leven. Ik ben dan ook niet van plan nog een andere formele opleiding te volgen of extra certificaten te behalen.
Bent u gespecialiseerd in een bepaald onderwerp / regio /…
Ik zou durven beweren dat ik een expert ben in Belgische wijnen. Afgezien daarvan heb ik de neiging om meer expertise te hebben in regio’s en wijnstijlen waar ik van hou, zoals de Duitse Riesling, Champagne, Bordeaux, Douro-vallei. Ik heb veel gereisd langs de westkust van de VS en heb dan ook behoorlijk wat expertise in het sourcen van wijnen uit Californië, Oregon en Washington.
Welke wijn heeft u laatst gedronken ?
Bardong – Blanc de Noir Spätburgunder 2015 – Assmannshäuser Hinterkirch Brut
Heeft Covid-19 een impact gehad op uw wijngewoonten?
Ik heb niet kunnen reizen, en ook geen professionele evenementen kunnen bijwonen. Dit heeft mijn wijnconsumptie aanzienlijk verlaagd. Ik dronk nog maar 2 glazen wijn per week.
Wat maakt een wijn geweldig?
Spanning! Wijnen met een hoge zuurgraad die voldoende fruit en body hebben om dit op te vangen. Of geëvolueerde tannines die nog steeds duidelijk aanwezig zijn en versmelten met secundaire en tertiaire aroma’s van een rijpende wijn. Voor de liefhebber!
Welke wijnreis is je het meest bijgebleven, en waarom?
Zuid-Australië. In 2017 had ik de kans om wat tijd door te brengen in de regio rond Adelaide. Wat een diversiteit aan wijnen; van de Rieslings van Eden Valley, over de Shirazzes van Barossa, tot de Chardonnay’s van Adelaide Hills en de Cabernets van Coonawarra. Zoveel diversiteit op zo’n relatief klein gebied; wat een unieke ervaring!
Welke wijnstreek staat bovenaan de lijst en wilt u zeker nog bezoeken?
Argentinië – Mendoza. Ik zou Argentinië niet alleen graag bezoeken voor de Malbecs, maar ook voor de tango, het rundvlees en de bergen. Een wijnstreek bezoeken,dat gaat over zoveel meer dan wijn alleen. Je moet je volledig onderdompelen in de plek, en je de cultuur en de gewoonten eigen maken. Als je eenmaal begrijpt waar het allemaal om gaat, leer je de wijn ook beter waarderen.
Welke mede-afgestudeerde WSET cursist zouden we volgens u moeten interviewen en waarom?
Robby Koreman. Ik ken hem niet zo goed, maar we hebben bijna tien jaar geleden samen gestudeerd en het was een leuke kerel. Zijn wortels liggen niet in de wijnindustrie, dus misschien kan hij een andere kijk geven op wat wijn met zijn leven heeft gedaan.
LinkedIn profiel Jonas De Maere: linkedin.com/in/jonasdemaere
Website Belgian Wines : https://www.belgianwines.com